Algi morskie suszone - sałatkowy mix 25 g EKO
Producent: PORTO MUINOS
PORTO-MUINOS, S.L., POL. O ACEVEDO, PARCELA 14, 15185 CERCEDA
składniki: algi morskie: Sałata Morska* (Ulva spp.), Wakame* (Undaria pinnatifida), Nori* (Porphyra spp..
*certyfikowany składnik ekologiczny
kraj producenta: Hiszpania
Produkt wytworzony z 3 rodzajów wodorostów, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, suszony w niskiej temperaturze (poniżej 40°C), pocięty i zapakowany.
Drobna i chrzęstna struktura sałaty morskiej oraz nori łączy się z lekko chrupiącą i mięsistą strukturą wakame. Odwodnione i sparzone mogą być użyte jako baza do sałatki. Biały nalot może wynikać z naturalnie występująej soli.
Pieczone i rozdrobnione jako przyprawa. Gotowane jako dodatek do zup, kremów, krokietów, jajecznicy, gulaszu czy ciasta lub jako przystawka do ryb i owoców morza, a także jako składnik ryżu czy makaronu.
Sposób przygotowania:Moczyć w wodzie przez 5 minut, następnie zmienić wodę i moczyć przez kolejne 5 minut. Po namoczeniu sałatka powiększa objętość do trzynastu razy w stosunku do swojej suchej wagi.
Gotować według uznania ok. 5 minut.
Wartość odżywcza w 100 g:Wartość energetyczna: 989,5 kJ/237 kcal
Tłuszcz: 1,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g
Węglowodany: 17,3 g
w tym cukry: < 0,5 g
Błonnik: 31,5 g
Białko: 22,6 g