Produkt na wagę. Cena za 1 kg: 23,00 zł
Orientacyjna waga produktu: 0,600 kg
Ostateczna cena ustalana jest po zważeniu.
Brokuły są łatwiejsze w uprawie i bogatsze w składniki odżywcze od kalafiora. Kalafior daje jedną różę i trzeba na nią uważać, by była zdrowa, biała i nie wykwitła. Brokuły są mniej kłopotliwe. Mają wprawdzie mniejsze róże, ale tworzą coraz to nowe od lipca do grudnia, bo świetnie znoszą niskie temperatury.
Dla niektórych przemrożone brokuły są nawet smaczniejsze.
Jedz je razem z długą, mięsistą łodygą i przyległymi listkami. Smakosze twierdzą, że ugotowana łodyga jest nawet smaczniejsza od szparagów.
Aby zachować jak najwięcej witaminy C, gotuj brokuły w jak najmniejszej ilości wody.
Dobrze komponują się z rybami (łososiem, makrelą, tuńczykiem) i białymi serami (fetą, mozzarellą).
Do doprawiania brokułów najlepiej używać imbiru, czosnku, koperku i kminku.
Przechowuj w lodówce lub chłodnym miejscu.