Owcze
Owce, od których pozyskiwane jest mleko, spędzają życie na przestronnych, zielonych halach pod gołym niebem, na terenach górskich. Ich mleko, o delikatnym słodko-orzechowym smaku i kremowej barwie, zawiera więcej tłuszczu, białka, witamin i składników mineralnych niż mleko krowie.
Ze względu na swoją wydajność mleko owcze jest doskonałe przy produkcji serów. Najbardziej znane gatunki serów z owczego mleka to włoski Pecorino, grecka Feta i francuski Roquefort. W Polsce na Podhalu są to bundz, czyli ser miękki, z którego produkuje się bryndzę oraz słynne oscypki.
Ze względu na swoją wydajność mleko owcze jest doskonałe przy produkcji serów. Najbardziej znane gatunki serów z owczego mleka to włoski Pecorino, grecka Feta i francuski Roquefort. W Polsce na Podhalu są to bundz, czyli ser miękki, z którego produkuje się bryndzę oraz słynne oscypki.
PRODUKTY CHŁODNICZE DOSTARCZAMY TYLKO W WARSZAWIE
1