Proste Gotowanie


Biało-czerwona jarzynka z boćwiny




Według poniższego przepisu możesz przygotować zarówno boćwinę białą jak i czerwoną.
My przygotowaliśmy w wersji kolorowej, mieszanej.

Składniki:
kilka liści boćwiny białej i/lub czerwonej
2-3 ząbki czosnku,
średnia cebula,
kilka łyżek oliwy,
sok z połowy cytryny lub limonki (można zastąpić octem balsamicznym),
łyżka masła,
sól, pieprz,
kawałek twarogu

Przesmaż na patelni (w rondlu), na 2-3 łyżkach oliwy, kilka ząbków posiekanego czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj łyżkę masła, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz.

Następnie wrzuć na patelnię pokrojone na skośne słupki łodygi boćwiny. Wlej trochę wody i razem podduś do miękkości.

Gdy łodygi zmiękną, dodaj pokrojone w pasy lub porwane liście boćwiny. Są delikatne, więc nie wymagają długiego podgrzewania.

Dodaj sok z połowy cytryny lub limonki.
Zamieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Na koniec dodaj pokruszony twaróg (z powodu kwasu szczawiowego zawartego w boćwinie, o którym mówi się, że "kradnie wapń z kości").



Ambrozja





Ambrozja - ciasto, którego przepis pochodzi z książki Swedish Baking z 1973 roku. Jest słodkie, delikatne i puszyste, a przy tym niezwykle proste w wykonaniu.

Składniki:
6 jaj
380 g cukru
350 g masła
200 g mąki
oraz
160 g cukru pudru
4 łyżeczki soku ze świeżych pomarańczy

Jajka ubij z cukrem do białości. Dodaj rozpuszczone, przestudzone masło i mąkę. Dokładnie zmiksuj. Wypełnij masą natłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę na muffiny lub inną prostokątną formę na ciasto. Piecz około 20 minut w 190 stopniach. Po przestygnięciu polukruj. Możesz ozdobić skórką pomarańczową.



Śmietanowiec z owocami





Śmietanę (30%) ubić wraz z kilkoma łyżeczkami cukru pudru, w zależności od tego jak bardzo słodki smak chcemy otrzymać. Proponujemy 3 łyżeczki na 250 ml śmietany.

Śmietanę ubić by była gęsta i kremowa, nie na sztywno. Łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 50 ml gorącej wody (ok. 1/4 szklanki). Lekko wystudzić i dodać do masy śmietanowej. Dokładnie wymieszać.

Deserem wypełnić dowolne foremki. Wstawić do lodówki na min. godzinę.

Przed podaniem zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie by śmietankowa babeczka odeszła od ścianek. Podawać z owocami.

Idealny z malinami, truskawkami, wiśniami i jagodami. Również mrożonymi. Wtedy owoce wyjęte z zamrażalnika podgrzewamy wraz z cukrem na małym ogniu do otrzymania słodkiego sosu. Pięknie wygląda i pysznie smakuje, a przygotowanie trwa dosłownie chwilę.

Jedna śmietanka 250 ml to deser na dwie średniej wielkości foremki.





Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Sklep

Aktualności

BEZPŁATNA DOSTAWA OD 229 ZŁ!
BEZPŁATNA DOSTAWA  OD 229 ZŁ!
Zakupy nigdy nie były tak proste!
Nie musisz nigdzie jeździć, szukać miejsca do parkowania, stać w kolejce do kasy, dźwigać swoich zakupów. Wystarczy wybrać swoje ulubione produkty a my przywieziemy je pod Twoje drzwi.

OFERTA SKLEPU AKTUALIZOWANA JEST W KAŻDY PIĄTEK PO POŁUDNIU.

NAJBLIŻSZA DOSTAWA W WARSZAWIE:

środa 2 luty w godzinach 18 - 22



Prosimy o składanie zamówień do NIEDZIELI 30 stycznia do godz. 20-tej.

NAJBLIŻSZA DOSTAWA POZA WARSZAWĘ:

środa 2 luty w godzinach pracy kuriera.

Prosimy o składanie zamówień do NIEDZIELI 30 stycznia do godz. 20-tej.




Zapraszamy!



Wesprzyj razem z nami!
Wesprzyj razem z nami!
POMÓŻ!
Newsletter - ARCHIWUM
Archiwalne wydania newslettera
Copyright 2022 Wszelkie prawa zastrzeżone sklep internetowy AptusShop