Zielony Punkt Widzenia
Więcej niż jedzenie
Czy wiesz, że wybierając lokalną żywność ekologiczną masz nie tylko wpływ na swoje zdrowie, ale jednocześnie wpływasz na czystość gleby, wody i powietrza?
Wspierasz rolnictwo tradycyjne i pomagasz zachować piękno zróżnicowanego krajobrazu?
Jednym słowem - chronisz kawałek ziemi, z którego pochodzi to, co jesz.
Najlepsze, bo sezonowe
Wyznajemy zasadę, że w odżywianiu należy opierać się na produktach, które dojrzewają obok nas - pojawiają się co roku o tej samej porze, dojrzewając niespiesznie, zgodnie ze swoim naturalnym rytmem. Są wtedy najsmaczniejsze i zawierają najwięcej składników odżywczych. W trudnym okresie zimowo-wiosennym, polecamy smaczne przetwory warzywne i owocowe oraz polskie warzywa korzeniowe.
Szanujemy żywność
Nasze warzywa i owoce są zbierane z pola w najlepszym dla nich momencie - gdy są dojrzałe. Przywozimy je dopiero wtedy, gdy wpłynie do nas Twoje zamówienie. Pieczywo wypiekane jest w zamówionych przez nas ilościach. Dzięki temu nie marnujemy i nie wyrzucamy żywności.
Wspieramy polskich rolników i producentów
Sprzedajemy polskie warzywa i owoce, bo chcemy podnosić poziom życia naszych rodzimych rolników. Proponujemy przetwory wytworzone z surowców pochodzących z Polski. W ten sposób zwiększamy popyt na polskie surowce ekologiczne i tym samym utwierdzamy rolników w przekonaniu, że warto by przestawiali swoje gospodarstwa na ekologiczny sposób gospodarowania.
Ograniczony obszar dostaw
Określonego dnia, zazwyczaj 1-2 razy w tygodniu, dowozimy zakupy do jednej dzielnicy. Twoje zakupy są dostarczane więc razem z zamówieniami mieszkańców w Twoim sąsiedztwie. Dzięki temu ograniczamy emisję spalin do atmosfery, bo droga dostawcy jest zawężona do małego obszaru. Twoje zakupy trafiają bezpośrednio do Ciebie, bez pośrednictwa centrów dystrybucyjnych i bez „wylegiwania” na półkach sklepowych.